Hieronder vindt u tips om te besparen op de dagelijkse boodschappen en winkelaankopen.

Boodschappentips

  • Doe boodschappen voor een paar dagen tegelijk. Dan komt u minder vaak in de verleiding om extra dingen te kopen.
  • Maak een boodschappenlijstje. Koop niet meer dan er op uw lijstje staat.
  • Ga niet naar de supermarkt als u trek heeft. U koopt dan ongemerkt meer dan u eigenlijk nodig heeft.
  • Er zijn soms behoorlijke prijsverschillen tussen supermarkten. U kunt uitzoeken bij welke supermarkt u goedkoper uit bent.
  • Bekijk van tevoren welke aanbiedingen er overal zijn. Maar laat u er niet te veel door verleiden. Koop geen producten die u niet echt nodig heeft.
  • U kunt misschien de huismerken eens proberen, in plaats van de duurdere A-merken.
  • Vergelijkt u prijzen van supermarktproducten? Kijk dan naar de prijs per kilo. Die staat meestal op het prijskaartje op het schap.

Budgettips voor koken en eten

  • Kijk eens in uw kast wat u nog aan voorraad heeft staan. Probeer dat eerst eens op te maken. Zo hoeft u minder boodschappen te doen en voorkomt u dat u die producten later moet weggooien omdat ze over de datum zijn.
  • Kies liever niet voor dure kant-en-klaarmaaltijden of voor voorgesneden groenten, want daarvoor betaalt u extra.
  • Heeft u weinig tijd? Vaak is het goedkoper om grote hoeveelheden in één keer te maken. Bijvoorbeeld pastasaus, soep, etcetera. Als u een vriezer heeft, kunt u de extra porties invriezen als snelle maaltijd voor later.

Als u koken moeilijk vindt, of als u door gezondheidsproblemen niet meer goed kunt koken, zijn er ook nog andere tips om het koken makkelijker te maken.

Stoppen met ongezonde dingen

Snoepen, roken en alcohol drinken zijn duur. U bespaart geld door te minderen en het is nog beter voor uw gezondheid ook.

Koopjes op internet

Kijk eens op verkoopsites op internet als u iets wilt aanschaffen. Er zijn websites met dagaanbiedingen. Let wel op: sommige dagaanbiedingssites bieden producten inderdaad goedkoper aan. Maar bij andere sites is het product eigenlijk niet goedkoper dan in een gewone (web)winkel. Vergelijk daarom altijd meerdere aanbiedingssites en webshops met elkaar.

U kunt ook denken aan websites voor tweedehands spullen. Daar kunt u natuurlijk zelf ook spullen te koop zetten die u niet meer gebruikt.

Er zijn ook websites die een overzicht bieden van gratis producten, tweedehandsspullen en proefmonsters. Ook vindt u er kortingsacties.

De kringloopwinkel

Als u iets nieuws nodig heeft, kunt u het ook eens proberen bij de kringloopwinkel. Vaak zijn daar nog goede spullen te koop, voor weinig geld.

Meer organisaties voor mensen met weinig geld.

Organisaties

Kledingbank

Stichting kinderen van de voedselbank

 0488-41 27 14 kinderenvandevoedselbank.nl

Stichting Babyspullen

 06-44 44 93 28 stichtingbabyspullen.nlNijverheidsplein 21704RBHeerhugowaard

Kringloopwinkel, tweedehandswinkel

2Switch

 0900-02 05 2switch.nlLeigraafseweg 296983BRDoesburg

Vergelijk hulpaanbod