Besparen op energie loont. Misschien heeft u iets aan de volgende tips.

Energieaanbieder

De prijs die u betaalt voor uw elektriciteit en gas hangt af van de aanbieder. U kunt overstappen naar een andere aanbieder. Dat kan een fikse besparing opleveren.

Op ConsuWijzer.nl vindt u meer informatie over het vergelijken van energiebedrijven.

Isoleren

Met simpele isolatie kunt u al een hoop besparen op uw energiekosten. Wat kunt u zelf doen?

 • Reflecterend radiatorfolie achter de verwarming plaatsen.
 • Tochtstrips aanbrengen rond deuren en ramen.
 • Leidingen isoleren.

Andere vormen van isolatie zijn een grotere investering, zoals dakisolatie, vloerisolatie, dubbel glas of muurisolatie. Maar zulke aanpassingen leveren op termijn vaak een grote besparing op. En misschien kan de landelijke overheid, de provincie of de gemeente u helpen, via een subsidie of een lening met gunstige voorwaarden. Soms zijn er regelingen waarbij u duurzame woningaanpassingen kunt combineren met aanpassingen die nodig zijn vanwege ziekte of ouderdom.

Kijk op de Energiesubsidiewijzer voor een overzicht van subsidies en leningen. Of doe navraag bij het Energieloket in uw gemeente. Op Verbeterjehuis.nl vindt u het dichtstbijzijnde Energieloket. De meeste subsidies en leningen zijn voor mensen met een koophuis (woningeigenaren).

Ventileren

Een droog huis verwarmen kost minder energie dan een vochtig huis verwarmen. Elke dag minstens 20 minuten een raam openzetten (een klein raam) kan helpen om de stookkosten te verminderen.

Onderhoud cv

Uw centrale verwarming regelmatig laten nakijken voorkomt een hoop ellende. En het kan ervoor zorgen dat uw kosten dalen. Als uw cv goed is ingesteld, stroomt de warmte namelijk beter door de radiatoren en wordt uw huis optimaal verwarmd.

De meeste ketels hebben 1 keer per jaar onderhoud nodig.

Kleine dingen

 • Licht en verwarming uitdoen als u een ruimte verlaat.
 • Deksel op de pan tijdens het koken.
 • Kraan dicht tijdens het tandenpoetsen.
 • Thermostaat 1 of 2 graden lager.
 • De telefoonoplader uit het stopcontact halen zodra de telefoon klaar is met opladen.
 • De helderheid van computer- en tv-schermen aanpassen. Een scherm met een hoge helderheid verbruikt namelijk meer energie.

Met zulke kleine besparingen bent u per jaar tientallen euro's goedkoper uit.

Kouder wassen

Veel kleding kan prima worden gewassen op 30 graden. Het opwarmen van het water voor de wasmachine kost namelijk veruit de meeste energie. Wassen op een lage temperatuur bespaart 30% tot 70% van de energie.

Het is wel handig om eens in de maand een was te draaien op 60 graden, om zo de bacteriën in de wasmachine te doden.

Stand-by

Apparaten die op stand-by staan, verbruiken nog steeds energie. Dit heet sluipverbruik. Hier kunt u dus makkelijk op besparen.

 • Schakel een computer helemaal uit, als u ermee klaar bent. Ook in slaapstand verbruikt hij energie.
 • Een digitale televisieontvanger verbruikt in stand-by bijna evenveel stroom als wanneer hij aan staat. U kunt de stekker uit het stopcontact trekken.
 • Het beeldscherm van de computer kunt u ook apart uitzetten.

Ook makkelijk, voor bijvoorbeeld de pc: een grote stekkerdoos met een centrale aan/uit knop. Hiermee sluit u de stroom voor alle aangesloten apparaten in één keer af.

Energieslurpers

Misschien kunt u zich eens verdiepen in het energieverbruik van uw apparaten. Oude apparaten verbruiken vaak veel energie. Als uw oude koelkast stukgaat, kunt u die vervangen voor een zuinigere. Ook voor tv's geldt dat er veel verschil is in energieverbruik. Meer informatie vindt u op de website Milieucentraal.nl.

Bij een koelkast maakt het ook uit waar het apparaat staat en of u het goed onderhoudt. Het is dus handig om u hierin te verdiepen. Ook hiervoor kunt u terecht op Milieucentraal.nl.

Moeite met betalen

Het kan zijn dat het u niet lukt om uw energierekening te betalen. Bent u te laat met betalen, dan stuurt het energiebedrijf u een betalingsherinnering. Als u daarna nog niet betaalt, kan het energiebedrijf u afsluiten van gas of elektra.

U kunt daarom het beste zo snel mogelijk actie ondernemen, als het duidelijk wordt dat u de rekening niet kunt betalen.

 • Neem contact op met uw energieleverancier en vraag om een betalingsregeling. Daarin spreekt u af dat u het bedrag in delen gaat terugbetalen.
 • Weet u niet hoe u dat moet aanpakken? Dan kunt u misschien iemand in uw omgeving vragen om te helpen. Of u vraagt juridisch advies bij het Juridisch Loket of sociaal raadslieden. Meer over sociaal-juridische hulp.
 • Wil het energiebedrijf geen betalingsregeling met u afspreken? Dan kunt u zich voor hulp melden bij de gemeente.

Organisaties

Juridisch Loket of rechtswinkel

Rechtswinkel Vraag het

 0313-84 43 68 vraaghet.euKerkstraat 96981CKDoesburg

Sociaal raadslieden

Advocatenkantoor Wattilete

 026-35 28 833 advocatenkantoorwattilete.nlRijnkade 376811HAArnhem

Steunpunt Letselschade Doetinchem

 0314-34 42 40 steunpuntletselschade.nl

Vergelijk hulpaanbod