Veel mensen raken in de problemen door de gevolgen die het coronavirus heeft voor hun werk. De overheid heeft maatregelen genomen om banen te behouden. Deze maatregelen zorgen ervoor dat bedrijven bijvoorbeeld hun personeel kunnen doorbetalen en zzp’ers niet zonder geld komen te zitten.

Overzicht steunmaatregelen en laatste nieuws

Een overzicht van alle steunmaatregelen vindt u op deze websites:

De steunmaatregelen kunnen de komende tijd nog wijzigen. Ook komen er misschien nog steunmaatregelen bij. Houd de websites dus goed in de gaten!

Hieronder vindt u meer informatie over 2 van de steunmaatregelen: de TVL en de Tozo. De Tozo is een gemeentelijke regeling. U kunt deze ondersteuning dus aanvragen bij uw gemeente of de organisatie die de regeling voor uw gemeente uitvoert.

TVL

Voor ondernemers die door de coronamaatregelen meer dan 30% van hun omzet hebben verloren is er een tegemoetkoming: de Tegemoetkoming Vaste Lasten MKB (TVL). De TVL is er voor bedrijven met minder dan 250 werknemers. De regeling loopt van 1 juni t/m 30 september 2020.

Gedupeerde ondernemers krijgen een tegemoetkoming om hun vaste lasten te kunnen betalen. De hoogte van de tegemoetkoming hangt af van de hoogte van het omzetverlies. Een bedrijf krijgt maximaal €50.000 voor een periode van 4 maanden. Meer informatie over de TVL vindt u op RVO.nl.

Tijdelijk extra ondersteuning zzp'ers vanwege het coronavirus

Het kabinet stelt een tijdelijke, versoepelde regeling in om zelfstandig ondernemers te ondersteunen zodat zij hun bedrijf kunnen voortzetten. De regeling wordt uitgevoerd door gemeenten.

Zelfstandigen kunnen voor een periode van 3 maanden aanvullende inkomensondersteuning krijgen voor levensonderhoud. Deze vult het inkomen aan tot het sociaal minimum en hoeft niet worden terugbetaald. Er is in deze tijdelijke bijstandsregeling voor zelfstandig ondernemers geen sprake van een vermogens- of partnertoets. Ondersteuning volgens deze tijdelijke regeling is ook mogelijk in de vorm van een lening voor bedrijfskapitaal, tegen een verlaagd rentepercentage. Aanvragen verlopen via een versnelde procedure.

Voor meer informatie en het doen van een aanvraag kunt u terecht bij het Team Werk en Inkomen.

Corona Calculator & regelingencheck: snel inzicht in regelingen voor ondernemers

Er zijn online tools waarmee ondernemers snel kunnen zien welke regelingen voor hen gelden:

Goed om te weten

Steunmaatregelen kunnen samengaan. U kunt als ondernemer bijvoorbeeld zowel TVL als Tozo aanvragen.

De overheid gaat misbruik bestraffen.

Meer info, melding of aanvraag

Vergelijk hulpaanbod