Iedereen van 18 jaar en ouder is verplicht een zorgverzekering te hebben. Dit staat in de Zorgverzekeringswet. Voor een basisverzekering moet een zorgverzekeraar iedereen accepteren.

Het basispakket van de zorgverzekering

Het basispakket dekt de kosten voor de zorg van bijvoorbeeld de huisarts, het ziekenhuis en de meeste medicijnen. Op de website van de Rijksoverheid vindt u een overzicht van wat er in onder het basispakket valt. U kunt daar ook zien of er een eigen risico of eigen bijdrage geldt voor dit type zorg.

De overheid bepaalt wat er in het basispakket zit. Het basispakket is voor iedereen gelijk.

Verzekering via de gemeente

Veel gemeenten bieden een zorgverzekering aan voor mensen met een laag inkomen. Dit heet een collectieve zorgverzekering.

Kinderen

Kinderen tot 18 jaar kunt u gratis meeverzekeren in uw eigen polis.

Eigen risico

U heeft een verplicht eigen risico. Dit betekent dat u elk jaar de eerste medische kosten uit het basispakket zelf betaalt tot een bepaald maximumbedrag. Het eigen risico geldt niet voor kinderen tot 18 jaar, en ook niet voor de huisarts, wijkverpleging, verloskundige zorg en kraamzorg.

In 2021 is het eigen risico €385,-. U kunt ervoor kiezen om een hoger eigen risico te nemen. U betaalt dan (iets) minder premie.

Aanvullende verzekering

Een aanvullende verzekering dekt de zorg die niet in het basispakket zit. Bijvoorbeeld tandartskosten of fysiotherapie. Een aanvullende verzekering is niet verplicht. U kiest zelf of u er een wilt afsluiten.

Zorgverzekeraars mogen zelf bepalen wat voor voorwaarden zij stellen bij een aanvullende verzekering. Een verzekeraar mag u ook weigeren. Sommige verzekeraars rekenen een hogere premie voor mensen die ouder zijn of chronisch ziek.

Overstappen

U kunt overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Dat lijkt misschien een administratieve rompslomp. Toch kan het de moeite waard zijn, omdat u bij een andere verzekeraar bijvoorbeeld minder premie betaalt of betere zorg vergoed krijgt.

U kunt elk jaar in december en januari overstappen. Voor 1 januari moet u uw oude verzekering opzeggen. Een nieuwe verzekering afsluiten kan tot en met 31 januari.

Zorgverzekeringen vergelijken

Om een zorgverzekering te kiezen, kunt u online zorgverzekeringen met elkaar vergelijken. Onderaan de pagina vindt u links naar vergelijkende websites.

Het verschilt per verzekeraar bij welk ziekenhuis of welke specialist u terecht kunt. Voor een vrije keuze moet u meer premie betalen. Het is dus verstandig een polis te kiezen die goed bij uw situatie en wensen past. Op de website van de Patiëntenfederatie Nederland vindt u veel informatie over het aanbod aan zorgverzekeraars. Zo krijgt u tips bij het maken van uw keuze en kunt u ervaringen van anderen lezen.

Zorgtoeslag

Heeft u een laag inkomen? Dan kunt u misschien zorgtoeslag krijgen. Zorgtoeslag is een bijdrage in de kosten van uw zorgverzekering. De hoogte van de zorgtoeslag hangt af van de hoogte van uw inkomen.

U kunt een proefberekening maken op de website van de Belastingdienst. Het aanvragen van de zorgtoeslag doet u via Mijn toeslagen. Mijn toeslagen is een digitale omgeving van de Belastingdienst.

Pgb van de zorgverzekeraar

Heeft u verpleging en verzorging nodig, dan kunt u (soms) kiezen voor een persoonsgebonden budget (pgb). Dit is een geldbedrag waarmee u zelf zorg kunt inkopen. Sommige pgb's vallen onder de Zorgverzekeringswet. In zo'n geval betaalt uw zorgverzekeraar dit budget. Hier zijn wel voorwaarden aan verbonden, net als aan andere soorten pgb's. U kunt er meer over lezen op de website van belangenvereniging Per Saldo.

Organisaties

Verzekeringsmaatschappij

Salland Zorgverzekeringen

 0570-68 74 84 salland.nl

Vergelijk hulpaanbod