Bij een mantelzorgondersteuner kunt u uw vragen stellen over alles wat komt kijken bij de zorg. Bijvoorbeeld: hoe u de zorg kunt regelen, hoe u zelf leuke dingen kunt blijven doen, hoe u goed omgaat met de aandoening van uw naaste en welke hulpmiddelen er mogelijk zijn.

Steunpunt mantelzorg

In Doesburg kunt u terecht bij VIT Hulp Mantelzorg voor advies en ondersteuning op het gebied van mantelzorg.

Het steunpunt mantelzorg kan regelwerk van u overnemen, zoals het aanvragen van een pgb. Ook kan het steunpunt praktische hulp bij de mantelzorg regelen. Dit heet ook wel respijtzorg.

MantelzorgNL

MantelzorgNL is de landelijke vereniging voor mantelzorgers. Zij behartigen de belangen van mantelzorgers en geven ondersteuning.

U kunt lid worden van MantelzorgNL of naar hun Mantelzorglijn bellen (030 760 60 55). U kunt daar terecht met al uw vragen, zorgen en problemen.

Ouderenadviseur of cliëntondersteuner

Heeft u behoefte aan hulp bij het regelen van de zorg? Een cliëntondersteuner kan met u meedenken, helpen met aanvragen van zorg, en u helpen in het contact met zorginstellingen. Meer lezen over cliëntondersteuning.

Een ouderenadviseur is gespecialiseerd in de vragen en problemen over zorg die ouderen tegenkomen. Een ouderenadviseur is er ook om mantelzorgers te adviseren over de zorg voor een ouder iemand. Meer lezen over ouderenadvies.

Casemanager dementie

Een casemanager dementie ondersteunt mensen met dementie en mantelzorgers bij al hun vragen over dementie. Daarnaast biedt hij of zij informatie over zorgmogelijkheden en helpt eventueel zorg te regelen. De casemanager is uw aanspreekpunt voor vragen, ook wanneer er meerdere zorgverleners betrokken zijn. De casemanager dementie wordt soms ook wel dementieverpleegkundige genoemd.

U kunt bij het Vraagbaakteam, uw huisarts of uw zorginstelling navragen of u een casemanager dementie kunt krijgen. Vaak is dit een wijkverpleegkundige.

Soms heeft de gemeente ook een aparte dementieconsulent, waar u terecht kunt voor tips, ondersteuning en hulp bij de zorg voor iemand met dementie.

Mantelzorgmakelaars

Als mantelzorger moet u veel regelen. Een mantelzorgmakelaar kan u hierbij helpen, bijvoorbeeld bij de administratie. Mantelzorgmakelaars kunnen ook bemiddelen tussen u en uw werkgever, als u werk en mantelzorg wilt combineren.

Als u aanvullend bent verzekerd, kan het zijn dat uw zorgverzekeraar de kosten van de mantelzorgmakelaar vergoedt. Dit kunt u nazoeken in uw verzekeringspolis of op de website van de beroepsvereniging voor Mantelzorgmakelaars.

Cursussen, activiteiten en lotgenotencontact

Tijdens een cursus voor mantelzorgers of een lotgenotenbijeenkomst kunt u veel informatie opdoen over mantelzorg en het omgaan met de aandoening of beperking van uw naaste.

Bijeenkomsten voor mantelzorgers en activiteiten worden vaak georganiseerd door het steunpunt mantelzorg in uw gemeente. Of door patiëntenverenigingen. U kunt onder het kopje 'Hulpaanbod' kijken wat er beschikbaar is of contact opnemen met het Vraagbaakteam voor meer informatie.

Informatie bij het Vraagbaakteam

Heeft u een vraag over mantelzorgen of over mantelzorgondersteuning in uw gemeente? Dan kunt u ook contact opnemen met het Vraagbaakteam om uw situatie te bespreken; de wmo-consulent zal dan met u meedenken over een passende oplossing voor uw vraag.

Hulpaanbod

Mantelzorgondersteuning

Mantelzorg

De Gouden Leeuw Groep hecht veel waarde aan een goede relatie...

Mantelzorgondersteuning

De ruim 300 Steunpunten Mantelzorg in het land richten zich op het...

Mantelzorgondersteuning

Door de inzet van goed opgeleide vrijwilligers krijgen de...

Lotgenotencontact mantelzorgers

Alzheimer Café

Zie informatie Alzheimer Café op website...

Lotgenotencontact

Lotgenoten contact voor volwassen mantelzorgers vindt plaats...

Organisaties

Mantelzorgorganisatie

VPTZ Midden Gelderland

 06-17 45 56 64 vptzmiddengelderland.nl

VPTZ Midden Gelderland - Afdeling Doesburg eo

 06-29 20 80 83 vptzmiddengelderland.nl

MantelzorgNL - Landelijke Vereniging voor...

 030-65 92 222 mantelzorg.nlSparrenheuvel 383708JEZeist

Meer info, melding of aanvraag

Vergelijk hulpaanbod