Erfelijkheid

Kinderen krijgen hun erfelijke eigenschappen van hun ouders, zoals haarkleur en kleur van de ogen.

Erfelijke eigenschappen

Aangeboren aandoening in de familie kun je het beste al vóór de zwangerschap met de verloskundige bespreken. Wat kun je kind erven?

Checklist erfelijkheid

Je kind erft allerlei eigenschappen van jou. Hoe weet je of jouw kind een verhoogde kans heeft op een aandoening?

Erfelijkheidsonderzoek

Een erfelijkheidsonderzoek kan inzicht geven of je een ‘foutje’ in de genen hebt dat door kan worden gegeven aan jouw kind. Welke opties heb je als dat zo is?

Kans op meerling

De kans om in verwachting te raken is vrij klein, slechts 1,6%. Wanneer heb je meer kans op een eeneiige of twee-eiige tweeling en zijn er risico’s aan verbonden?

Chromosomen

Onze erfelijke eigenschappen liggen opgeslagen in onze lichaamscellen. Al deze informatie wordt opgeslagen in chromosomen. Hoe werkt dat eigenlijk?

Recessieve ziekten

Als beide ouders drager zijn van een recessieve ziekte, zoals taaislijmziekte, is de kans 1 op 4 dat het kind die ziekte krijgt. Waar kun je een dragerschapstest doen?

Erfelijke bloedarmoede

Erfelijke bloedarmoede ontstaat door een afwijking in de genen.  Welke vormen bestaan er en wanneer heeft je kind er ook kans op?

Downsyndroom

Tijdens je zwangerschap kan er iets misgaan bij het sorteren van erfelijk materiaal en is er kans op ontwikkeling van het downsyndroom. Wanneer heb je een verhoogd risico?

Familie van elkaar

De kans dat je een kind met een erfelijke aandoening krijgt is groter als jij en je partner (verre) familie van elkaar zijn. Wat doe je in zo’n geval?

Vergelijk hulpaanbod