Het opvoeden van een adoptiekind vraagt speciale aandacht en vaak ook een specifieke aanpak. Adoptiekinderen hebben veel meegemaakt voordat ze worden geadopteerd. Dat maakt hen kwetsbaar, zeker in de eerste jaren na aankomst.

Wennen aan de nieuwe omgeving

Voor je adoptiekind heeft de overgang naar een nieuwe omgeving, gezinssituatie en een andere cultuur gevolgen voor zijn of haar gevoel van veiligheid. Het duurt een tijd voordat jullie als gezin aan elkaar gewend zijn en een band met elkaar hebben opgebouwd. Soms hebben adoptieouders en leerkrachten hulp nodig om het gedrag van hun kind te begrijpen en het te leren om anders te gaan reageren.

Hulp en ondersteuning

Bij Stichting Adoptievoorzieningen kun je terecht met alle (hulp)vragen en twijfels rond adoptie en de opvoeding. Zij weten veel over adoptie en hebben jarenlange ervaring met het helpen en begeleiden van adoptiegezinnen. Je kunt hen bellen op 030-2330340 (keuze 3).

In 2014 is een Handreiking ‘Alert op adoptiekinderen’ gepubliceerd. Hierin staat hoe de ondersteuningsmogelijkheden voor adoptiegezinnen en professionals geregeld zijn. Download de handreiking op Adoptie.nl.

Het keurmerk van de betrouwbare opvoedinformatie van Opvoedinformatie Nederland. Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Bron: artikel Opvoeden adoptiekind op https://www.opvoeden.nl

Hulpaanbod

Cursus

Goede Start

De adoptieoudercursus ‘Goede Start' besteedt aandacht...

Cursus 'Zorgen voor getraumatiseerde kinderen'

De adoptieoudercursus 'Zorgen voor getraumatiseerde...

Oudertraining 'Omgaan met emoties bij kinderen'

Elke ouder heeft bijna dagelijks wel te maken met kinderen die...

Organisaties

Adviespunt adoptie

Siriz, bij onbedoelde zwangerschap - Hulppost Ede

 0800-44 00 003 siriz.nlPascalstraat 96716AZEde

Vergelijk hulpaanbod