Klachten en verschijnselen

Peuters kunnen last hebben van allerlei klachten en verschijnselen, zoals een bloedneus, diarree, harde ontlasting, opgezette lymfeklieren of een stinkende adem.

Aardbeienvlek

Een aardbeienvlek is een rode of blauwe bobbelige vlek die op de huid lijkt te liggen, die meestal vanzelf wegtrekt. Wanneer moet je kind er voor naar de huisarts?

Aften

Aften zijn grijswitte zweertjes in de mond, die pijn bij eten en drinken veroorzaken en moeilijk te voorkomen zijn. Wat kun je doen als je kind aften heeft?

Bloedneus

Peuters krijgen een bloedneus  doordat een bloedvat in het neusslijmvlies kapot gaat, bijvoorbeeld door koud of warm weer en neuspeuteren. Hoe verhelp je een bloedneus?

Buikpijn

Buikpijn is erg vervelend en heeft verschillende oorzaken, zoals verkeerd eten of spanningen. Waar let je op en wanneer ga je met je peuter naar de huisarts?

Diarree

Peuters kunnen kort, maar ook lange tijd last hebben van diarree. Wat veroorzaakt diaree en wat kun je doen als je peuter hier last van heeft?

Harde ontlasting

Vertstopping gaat gepaard met harde ontlasting die het poepen pijnlijk maakt. Wat zijn de oorzaken en wat kun je doen als je peuter hier last van heeft?

Hik

Kinderen hebben soms een onverklaarbare hik. Soms komt het door te snel eten of drinken. Wat kun je doen bij de hik van je kind?

Hoofdpijn

Hoofdpijn is meestal onschuldig, maar het wordt soms ook veroorzaakt door spanningen. Hoe hou je een pijnkalender bij om achter de oorzaak te komen?

Koorts

Bij koorts is de lichaamstemperatuur 38 graden of hoger en voelt je peuter zich niet lekker. Wat kun je doen als je peuter koorts heeft en wanneer moet je naar de huisarts?

Koortslip

Een koortslip wordt veroorzaakt door een herpesvirus en is erg besmettelijk als de klachten zich voordoen. Hoe voorkom je dat je kinderen of zwangere vrouwen besmet?  

Koortsstuip

Bij een koortsstuip verkrampen de spieren en lijkt je peuter bewusteloos, wat naar is om te zien, maar ongevaarlijk. Wat kun je doen en wanneer is verder onderzoek nodig?

Kwijlen

Bijna alle kinderen kwijlen de eerste twee levensjaren, door verkoudheid, vergrootte amandelen en doorkomende tanden en kiezen. Wat kun je tegen kwijlen doen?

O-benen en X-benen

Sommige kinderen in de groei ontwikkelen een afwijkende kniestand. Wat kun je doen aan O-benen en X-benen en wanneer ga je er voor naar de jeugdarts of je huisarts?

Ondertemperatuur

Een lichaamstemperatuur van minder dan 36 graden kan betekenen dat je peuter een infectie heeft. Wanneer bel je de huisarts?

Oorpijn

Oorpijn komt meestal door een ontsteking in het middenoor en gaat meestal na een paar dagen vanzelf over. Waar herken je het aan en wat doe je als je peuter oorpijn heeft?

Opgezette lymfeklieren

Lymfeklieren in de hals, oksels en liezen raken op opgezet als reactie op een infectie. Dat is normaal, maar wanneer is het toch goed om naar de huisarts te gaan?

Stinkende adem

De oorzaken voor een stinkende adem liggen vooral in de neus-keelholte van de mond. Welke oorzaken komen vaak voor en wat doe je als je peuter een slechte adem heeft?

Vaginale afscheiding

Ook jonge meisjes kunnen vaginale afscheiding hebben, dat is normaal. Wat zijn oorzaken van ongewone afscheiding en wanneer ga je met je dochter naar de huisarts?

Verkoudheid

Er zijn geen geneesmiddelen tegen de verkoudheid van je kind, maar je kunt de klachten wel verminderen. Welke middelen zijn er en wanneer ga je naar de huisarts?

Vergelijk hulpaanbod