Ziekten en aandoeningen

Je kind kan last hebben van allerlei ziekten en aandoeningen, zoals een blaasontsteking, een navelbreuk, bloedarmoede of oorontsteking.

Ziekenhuisopname

Als je kind in het ziekenhuis moet worden opgenomen, is het belangrijk dat je het goed voorbereidt. Wat en wanneer vertel je over de ziekenhuisopname?

Allergieën

Een allergie is een heftige reactie, zoals niezen of huiduitslag, op gewone stoffen. Welke typen allergieën zijn er en wat doe je als je kind allergisch is?

Amandelen

Neus- en keelamandelen helpen voorkomen dat je kind ziek wordt, maar raken soms zelf ook ontstoken. Waarom moeten de amandelen soms verwijdert worden?

Apneu

Apneu betekent ademstilstand tijdens de slaap, er komt dan geen zuurstof in het lichaam. Wat veroorzaakt apneu en wat kun je doen als je kind apneu heeft?

Piepende ademhaling

Veel peuters hebben wel eens last van een piepende ademhaling. Maar bij jonge kinderen is het moeilijk om vast te stellen of het astma is.

Blaasontsteking

Als je peuter pijn heeft bij het plassen, kan het zijn dat het blaasontsteking heeft. Wat veroorzaakt blaasontsteking en wat kun je ertegen doen?

Bloedarmoede

Bij bloedarmoede wordt er te weinig zuurstof door het lichaam vervoerd, waardoor je kind zich erg moe voelt. Hoe ontstaat het en wat kan de huisarts doen?

Diabetes

Als je kind diabetes (suikerziekte) heeft, maakt het te weinig insuline aan en heeft daardoor een te hoge glucosewaarde in het bloed. Hoe herken je het en wat kun je doen?

Eczeem

Eczeem is een jeukende ontsteking van de huid waar baby’s en kinderen vaak last van hebben. Hoe ontstaat eczeem en wat kan de huisarts doen voor je kind?

Epilepsie

Epilepsie is een chronische aandoening van de hersenen, die zich uit in aanvallen. Wat gebeurt er tijdens een epileptische aanval en wat doe je als je kind het heeft?

Gordelroos

Gordelroos is een huiduitslag die bij peuters zelden voorkomt, het wordt veroorzaakt door het waterpokkenvirus. Hoe herken je het en wat moet je er tegen doen? 

Griep

De griep kan iedereen krijgen en is niet te genezen met antibiotica. Het gaat meestal vanzelf over. Wat zijn de symptomen en wanneer komt je kind in aanmerking voor de griepprik?

Hazenlip

Een hazenlip geeft na de geboorte problemen met zuigen en slikken, maar het heeft ook andere mogelijke gevolgen. Wat zijn deze gevolgen en welke behandelingen bestaan er?

Hepatitis B

Hepatitis B merk je bij jongere kinderen vaak niet direct, maar het is juist voor hen heel gevaarlijk. Een inenting beschermt je kind meer dan 25 jaar. Hoe herken je het virus?

Herpes

Herpes bestaat in de vorm van gordelroos, een koortslip en een soa. Het virus is niet te genezen. Hoe voorkom je herpes bij je kind en hoe bestrijd je de klachten?

Hersenvliesontsteking

Hersenvliesontsteking moet men direct behandelen. Hoe langer je wacht, hoe groter de kans op ernstige complicaties. Hoe herken je een hersenvliesontsteking bij je kind?

HiB-ziekten

Hib-ziekten veroorzaken ernstige aandoeningen, dus medische hulp zoeken is noodzakelijk. Sinds 1993 worden alle kinderen ingeënt tegen de Hib-bacterie. Hoe herken je Hib-ziekten?

Hiv en aids

Een kind met hiv krijgt te maken met veel uitdagingen en onzekerheden. Goede ondersteuning is daarom belangrijk. Hoe groot is de kans op besmetting en wat moet je over hiv weten?

Hoofdluis

Het is belangrijk om snel in te grijpen als je kind hoofdluis heeft. Anders blijven kinderen elkaar besmetten. Wat kun je doen om hoofdluis te verhelpen?

Hooikoorts

De allergie hooikoorts is niet te genezen, maar er bestaan wel medicijnen tegen de klachten. Hoe kun je je kind met hooikoorts nog meer helpen?

Huidvlekken

Huidvlekken bestaan in veel vormen en zijn meestal onschuldig. Ze kunnen blijvend zijn, zoals een wijnvlek, of vanzelf verdwijnen. In welke gevallen moet je kind naar de huisarts?

Krentenbaard

Een kind met krentenbaard heeft meestal antibiotica nodig. Een goede hygiëne is belangrijk tegen besmetting. Wat kun je verder doen bij krentenbaard?

Mond- en voetzeer

De hand-voet-mondziekte herken je aan roodomrande blaasjes op de handen, voeten en in de mond van je kind. Het is een besmettelijk maar onschuldig virus. Wat kun je eraan doen?

Navelbreuk

Bij een navelbreuk sluit de opening in de buikwand zich onvoldoende, maar je kind heeft er zelf geen last van. Wat kun je doen aan een navelbreuk?

Meningokokken

Bij meningokokken is acute medische hulp noodzakelijk. De typen A, B, C, W en Y kunnen hersenvliesontsteking veroorzaken. Waar moet je op letten bij je kind?

Oorontsteking

De oorzaak van oorontsteking bij kinderen kan in maar ook buiten de gehoorgang liggen. Wat zijn de oorzaken van oorontsteking en wanneer moet je naar de huisarts?

Open rug

Een open rug kan aan het begin van de zwangerschap ontstaan. Ernstige vormen zijn meteen zichtbaar. Lichte vormen stel je vast met röntgenfoto's. Wat zijn de gevolgen voor je kind?

Pseudo-kroep

Een kind met de infectie pseudokroep kan moeilijk ademhalen. Vooral bij de eerste aanval kun je erg schrikken. Hoe behandel je pseudokroep en wanneer is het gevaarlijk?

RS-virus (RSV)

Vooral jonge kinderen kunnen heel ziek worden van het RS-virus (RSV). Toch geneest deze luchtweginfectie vanzelf. Welke maatregelen kun je nemen bij RSV?

Roodvonk

Bij roodvonk maakt je kind een hele zieke indruk en heeft het last van huiduitslag. Een huisarts raadplegen is verstandig, maar wanneer moet je extra alert zijn?

Scoliose

Bij scoliose groeit de wervelkolom van een kind krom en kan er een bochel of bolling ontstaan. Hoe eerder je het ontdekt, hoe beter. Wat kun je doen bij scoliose?

Trommelvliesbuisjes

Als de buis van Eustachius bij kinderen niet goed werkt is een trommelvliesbuisje nodig tegen blijvende beschadigingen. Wat doe je als je kind trommelvliesbuisjes heeft?

Vijfde ziekte

De vijfde ziekte leidt tot een vlekkerige huiduitslag bij een kind. Het is licht besmettelijk, maar gaat vanzelf over. Wat zijn de symptomen van de vijfde ziekte?

Waterpokken

Bijna ieder kind krijgt waterpokken. Ze zijn zeer besmettelijk, maar bijna nooit schadelijk. Wat kun je doen tegen waterpokken?

Worminfecties

Van alle worminfecties komen aarsmaden het meest voor. Een kind krijgt jeuk en kan zichzelf telkens opnieuw besmetten. Hoe voorkom en genees je worminfecties?

Wratten

Kinderen lopen heel makkelijk wratten op. Naast gewone wratten bestaan er ook kleine, witte watervratten. Wat kun je doen tegen wratten?

Ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme begint bij een rode plek na een tekenbeet, maar dat is niet bij ieder kind het geval. Bij welke symptomen moet je extra alert zijn?

Ziekte van Pfeiffer

De ziekte van Pfeiffer veroorzaakt langdurige moeheid bij je kind, maar er zijn nog meer symptomen die hierop wijzen. Hoe herken je dit virus?

Zwemmerseczeem

Kinderen lopen op warme en vochtige plaatsen makkelijk zwemmerseczeem op. Het is geen eczeemsoort, maar een schimmelinfectie. Hoe voorkom en behandel je zwemmerseczeem?

Vergelijk hulpaanbod