Psychische gezondheid

Bepaalde psychische klachten kunnen het leven van je puber lastig maken. Als je kind ergens last van heeft, wil je weten wat je kunt doen.

ADHD

Pubers met ADHD hebben concentratieproblemen, reageren impulsief en laten vaak druk en rusteloos gedrag zien. Heeft je kind echt ADHD of is het iets anders en wanneer zoek je hulp?

Angststoornissen

Als je puber alleen angst voelt in bepaalde situaties is er nog geen sprake van een angsstoornis. Wanneer is er wel sprake van een angststoornis?

Autisme

Kinderen met autisme vinden het moeilijk om contact te maken en te communiceren. Waar uit zich dit in en wanneer schakel je hulp in?

Borderline

Borderline is een persoonlijkheidsstoornis. Wat zijn de symptomen en hoe groot is de kans dat je kind borderline ontwikkelt?

Burn-out

Een kind dat veel stress ervaart kan een burn-out krijgen: letterlijk opgebrand raken. Wie lopen verhoogd risico, wat zijn symptomen van veel stress en wat helpt?

Dwangstoornissen

Iemand met een dwangstoornis heeft last van telkens terugkerende, opdringerige gedachten of aanhoudende dwanghandelingen. Wat is het verschil met een angststoornis en wat kun je doen?

Persoonlijkheidsstoornissen

Persoonlijkheidsstoornissen kenmerken zich door gedragingen en emoties die duidelijk afwijken van die van gezonde personen. Welke persoonlijkheidsstoornissen zijn er en wat kun je eraan doen?

Psychose

Mensen met een psychose zijn erg in de war en kunnen last hebben van waanbeelden en hallucinaties. Hoe herken je het, bij wie komt het voor en wat kun je doen?

Schizofrenie

Iemand met schizofrenie heeft last van wanen en hallucinaties en heeft hulp nodig van een psychiater. Bij wie komt het voor en wat zijn de oorzaken?

Zelfbeschadiging

Als je kind zichzelf met opzet pijn doet, voel je grote onmacht. Wat zijn redenen voor zelfbeschadiging, hoe herken je het en wat kun je doen?

Zelfbeschadiging stoppen

Bij zelfbeschadiging hebben zowel je kind als jij hulp nodig. Wat kun je doen voor je kind en voor jezelf?

Het niet meer zien zitten

De motieven voor zelfmoord kunnen voor ieder kind anders zijn. Hoe kun je merken dat je kind aan zelfmoord denkt en wat kun je doen?

Zelfmoord voorkomen

Er zijn verschillende dingen die je kan doen om zelfmoord te helpen voorkomen. Wat kun je doen en wie kan je helpen?

Vergelijk hulpaanbod