Als je een verre reis gaat maken, moet je soms tegen bepaalde ziektes ingeënt worden. In veel landen komen namelijk ziektes voor die in Nederland niet (meer) voorkomen.

Welke inentingen zijn nodig voor op reis?

Bij de GGD, de apotheek of de huisarts is informatie verkrijgbaar welke inentingen nodig zijn voor welke landen. Als je een reis hebt geboekt, is het verstandig om dit minimaal zes weken voor vertrek bij je huisarts aan te geven. Je huisarts kan dan bepalen welke inentingen jij en je kind nodig hebben, op basis van je bestemming en de duur van je vakantie.

Lastminutereizen

Als je een lastminutereis hebt geboekt, is er waarschijnlijk weinig tijd voor inentingen. Neem in dat geval zo snel mogelijk contact op met je huisarts, zodat hij zo snel mogelijk de inentingen kan regelen.

Krijgen kinderen dezelfde inentingen?

Het kan zijn dat je kind dezelfde inentingen krijgt als jij, zoals tegen hepatitis A. Het kan ook zijn dat het sommige inentingen juist niet hoeft te krijgen, omdat het al op jonge leeftijd ingeënt is tegen bepaalde ziektes, zoals tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio (DKTP). Het is hoe dan ook raadzaam om met je huisarts te bespreken welke inentingen je kind nodig heeft voor de vakantie!

Bijwerking melden

Vermoed je dat je kind een bijwerking heeft van de prik, dan kun je die melden bij het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb.

Het keurmerk van de betrouwbare opvoedinformatie van Opvoedinformatie Nederland. Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Bron: artikel Extra vakantieprik op https://www.opvoeden.nl

Organisaties

GGD

GGD Gelderland-Midden

 0800-84 46 000 vggm.nlBreedestraat 406983ADDoesburg

GGD Gelderland-Midden

 0800-84 46 000 vggm.nlEusebiusbuitensingel 436828HZArnhem

Gezondheidscentrum

Huichun Chinese Medische Kliniek

 06-38 78 11 50 chunacupunctuur.nlVredenburgstraat 406931EDWestervoort

Vaccinatiecentrum Travel Clinic Oost - TCO...

 088-00 55 944 travelclinicoost.nlWagnerlaan 556815ADArnhem

Reizigersvaccinaties

Vaccinatiecentrum Travel Clinic Oost

 Oude Doesburgseweg 636901HHZevenaar

Vergelijk hulpaanbod