Ziekten en aandoeningen

Je kind kan last hebben van allerlei ziekten en aandoeningen. Denk aan een worminfectie, oorontsteking, bloedarmoede of blaasontsteking.

Acne

Acne is de medische term voor jeugdpuistjes. Hoe ontstaat acne en wat kun je doen om het te voorkomen en de klachten te verminderen?

Allergieën

Als je kind veel moet niezen, of last heeft van tranende ogen, huiduitslag of jeuk, kan dit door een allergie komen. Welke soorten allergieën zijn er en wat kun je eraan doen?

Apneu

Apneu is ademstilstand tijdens de slaap. Wat zijn mogelijke oorzaken en gevolgen en wat kun je doen?

Astma

Astma is een erfelijke, chronische onsteking aan de luchtwegen, waardoor je kind moeite heeft met ademen. Wat veroorzaakt astma en wat kun je doen om klachten te voorkomen of te verminderen?

Blaasontsteking

Een blaasontsteking is een bacteriële infectie die zorgt voor een pijnlijk en branderig gevoel bij de plasbuis en tijdens het plassen. Wat kun je doen om een blaasontsteking te voorkomen en genezen?

Bloedarmoede

Bloedarmoede is een tekort aan rode bloedcellen waardoor er te weinig zuurstof in de organen en weefsels komt. Wat zijn de symptomen en mogelijke oorzaken en wat kun je eraan doen?

Candida

Candida is een schimmel in de vagina die soms klachten geeft. Waardoor ontstaat he, wat zijn de klachten en wat kun je doen?

Diabetes

Mensen met diabetes hebben een tekort aan insuline. Wat is dit precies, welke soorten diabetes zijn er, wat zijn de symptomen en wat kun je doen?

Eczeem

Eczeem is een chronische huidaandoening waar kinderen vaak last van hebben. Hoe herken je het en wat kun je ertegen doen?

Epilepsie

Epilepsie is een chronische aandoening van de hersenen, waardoor je kind gaat schokken en soms het bewustzijn verliest. Wat kun je doen als je kind epilepsie heeft?

Gordelroos

Gordelroos is een huiduitslag met blaasjes en rode vlekjes. Hoe ontstaat het, wat zijn de symptomen, wat kun je ertegen doen en wanneer is het besmettelijk?

Griep

Griep is een besmettelijke virusinfectie die de luchtwegen aantast. Wat zijn de symptomen en wat kun je doen?

Hart- en vaatziekten

Door een ongezonde leefstijl kunnen hart-en vaatziekten ontstaan, wat tot hartfalen kan leiden. Wat zijn de symptomen van hartfalen en wat kun je doen om hart-en vaatziekten te voorkomen?

Hazenlip

Een hazenlip is een spleet in de bovenlip die kan doorlopen tot in de bovenkaak, het gehemelte of de neus. Wat zijn de gevolgen en wat houdt de diagnose en behandeling in?

Herpes

Herpes is een virus die verschillende huidaandoeningen veroorzaakt. Welke zijn dit en hoe kun je herpes voorkomen en de klachten verminderen?

Hersenvliesontsteking

Hersenvliesontsteking is een gevaarlijke ziekte, waarvoor direct medische hulp nodig is. Wat zijn de symptomen en mogelijke complicaties en wat houdt de diagnose en behandeling in?

HiB-ziekten

De Hib-bacterie kan een aantal zeer ernstige ontstekingen veroorzaken. Wat kan je ertegen doen en waaraan herken je de infectie bij je kind?

Hoofdluis

Hoofdluis verspreidt zich snel en is erg hardnekkig. Wat kun je doen om hoofdluis te voorkomen en behandelen?

Hooikoorts

Als je kind hoofdkoorts heeft, is het allergisch voor bepaalde soorten stuifmeel van grassen, planten of bomen. Wat zijn de symptomen en wat kun je ertegen doen?

Huidvlekken

Veel kinderen worden geboren met kleine of grotere huidvlekken. Welke soorten zijn er en waar moet je op letten bij moedervlekken?

Meningokokken

Meningokokken zijn bacteriën die hersenvliesontsteking kunnen veroorzaken. Hoe kunnen ze verspreid en voorkomen worden en hoe herken je hersenvliesontsteking?

Oorontsteking

Oorontsteking gaat vaak gepaard met koorts en kan een loopoor veroorzaken. Wat doe je aan een loopoor en wanneer moet je met oorontsteking naar de huisarts?

Scoliose

De rug van een kind met scoliose groeit krom en er kan een bolling of bochel ontstaan. Hoe ontstaat scoliose en hoe herken en behandel je het?

Trommelvliesbuisjes

Als je kind oorklachten heeft en niet goed kan horen, kan het helpen als er trommelvliesbuisjes geplaatst worden. Wat kan de mogelijke oorzaak van de klachten zijn en hoe worden de buisjes geplaatst?

Worminfecties

Er zijn verschillende soorten wormen waar je kind last van kan krijgen. Welke soorten zijn dit, hoe krijg je ze en hoe kun je worminfecties voorkomen en genezen?

Wratten

Wratten zijn besmettelijke,kleine,ruwe knobbeltjes die vooral op handen en voeten voorkomen. Welke soorten zijn er en wat kun je eraan doen?

Ziekte van Lyme

Als er na een tekenbeet bij je kind een rode vlek omheen verschijnt, kan dit de ziekte van Lyme zijn. Wat zijn de symptomen en wat kun je doen?

Knieklachten

Als je kind intensief sport, kan je kind last krijgen van pijn in de knie. De pijn heeft bij jongens vaak een andere oorzaak dan bij meisjes. Waardoor komen de knieklachten en wat kun je eraan doen?

Ziekte van Pfeiffer

De ziekte van Pfeiffer veroorzaakt extreme moeheid bij je kind, maar er zijn nog meer symptomen die hierop wijzen. Welke zijn dit en wat kun je doen?

Zwemmerseczeem

Zwemmerseczeem is een besmettelijke schimmelinfectie die je makkelijk oploopt in zwembaden en gemeenschappelijke douches. Hoe voorkom je het en wat kun je ertegen doen?

Vergelijk hulpaanbod